Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński

Desery

Autor: socharena

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 560

Dodano: 01.10.2008

Odsłon: 6882

Jest to niezawodny sernik z kolekcji przepisów mojej babci.Rozpływa w się w ustach...

Składniki

  • twaróg- półtłusty,, 1kg
  • jajka,, 8 sztuk
  • masło lub margaryna,, 1 kostka
  • mąka pszenna,, 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana,, 2 łyżki
  • ziemniaki- ugotowane,, 2
  • cukier wniliowy ,, 1
  • bakalie,, 3-4łyżki
  • herbatniki,(niekoniecznie),, 2paczki
  • cukier,, 1 i 1/2 szklanki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg i ugotowane ziemniaki mielimy. Margaryna + cukier +żółka--ucieramy na gładką masę, dodajemy mąkę pszen. i ziemniacz., cukier waniliowy ( może być aromat).Dodajemy twaróg, dalej ucieramy. Ubijamy pianę z białek i łączymy z masa serową. Dodajemy bakalie( rodzynki, skórkę pomarańczowa kandyz.). Można na dno blaszki ułożyć herbatniki lub pokruszyć. Pieczemy ok. 50 min w tem. 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

socharena 04 maja 2010 Dziękuję za miłe słowa. Moi domownicy i znajomi też go uwielbiają.Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sas_anka74 24 grudnia 2009 Robię go i robię a on wciąż znika! Moje łasuchy za nim przepadają!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annanowak21 23 sierpnia 2009 Takiego sernika w zyciu nie jadlam ,a juz troche zyje na tym swiecie,jest poprostu WSPANIALY, dziekuje autorce za przepis i goraco pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

socharena 22 listopada 2008 Zapewne chodzi nie o mąkę tylko o cukier....Otóż 1 i 1/2 cukru. ! Nie wcisnęłą "rączka" literki "i". Czy już pasuje?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 15 listopada 2008 O, koleżanki... a tej m�ki to ile? 11/2 szklanki? To ile to b�dzie? 1/2 czy 1 i 1/2??? Bo po 2 przecinkach to nie wiem czy r�ka drży i wcisn��a� zamiast jednej "1" dwie, czy co?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

socharena 02 października 2008 Aby sernik nie "opadł", należy go po wyjęciu z pieca okroic po brzegach blaszki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń