Do góry

Desery Przepis na:

sernik z brzoskwiniami

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 807

Dodano: 11.12.2009

Odsłon: 19397

Przepis kiedyś spisałam z gazety.

Składniki

  • ser śmietankowy zmielony, 1 kg
  • jajka, 6 szt
  • budyń waniliowy mały, 1 szt.
  • cukier puder, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 16 g
  • brzoskwinie z puszki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść kruche ciasto( np. 0,5 kostki masła, 2 żółtka, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki cukru i łyżeczka proszku do pieczenia) i podpiec w temp. 200 st. C przez ca 10-15 min.

  2. Zmiksować ser z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem.

  3. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.

  4. Wylać na podpieczone kruche ciasto, a na wierzch wyłożyć brzoskwinie. W przepisie były połówki, ale ja bałam się, że będą za ciężkie i podzieliłam je jeszcze na 4 części.

  5. Piec w temp. 175 st. C przez godzinę. Po upieczeniu, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

  6. Brzoskwinie można zastąpić kawałkami jabłek.

  7. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 23 grudnia 2009 Nie to jest taki sernik bez dodatkowego tłuszczu. Trzeba tylko użyć ser śmietankowy.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra6 12 grudnia 2009 Cieszy nie tylko oko,ale i podniebienie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 12 grudnia 2009 Apetyczny ten sernik ,szkoda,że ja nie mam talentu do pieczenia ciast.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 11 grudnia 2009 Bardzo lubię taki sernik :) dzięki brzoskwiniom jest mniej "zapychający" niż ten tradycyjny, ale też przez to ma zgubny wpływ, bo można go zjeść więcej :P

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń