Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kajmakiem

Przepis dnia 2012-12-26
Desery

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 169

Dodano: 15.11.2012

Odsłon: 19826

Najlepszy sernik pieczony jaki jadłam... z przepisu Liski!

Składniki

  • zmielone lub drobno posiekane orzeszki solone, 50g
  • herbatniki kruche (pokruszone lub zmielone blenderem), 80g
  • masło, 105g
  • cukier, 150g +1 łyżka
  • masa kajmakowa, 520g
  • jajka, 5
  • biały ser (trzykrotnie mielony), 1kg
  • Mąka pszenna, 1,5 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy, herbatniki, 30g masła i 1 łyżkę cukru zagnieść lub utrzeć w malakserze). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem. wyłożyć równomiernie masę i podpiec 12 minut w temperaturze 180oC.

  2. Pozostałe masło utrzeć z cukrem, dodawać część masy kajmakowej (350g, reszta zostanie użyta do wykonania polewy) i nadal ucierać. Wbijać po jednym jajku, następnie dodawać po łyżce ser i mąkę nie przestając ucierać jeszcze przez kilka minut.

  3. Masę wylać na podpieczony spód i piec około godziny w temperaturze 170oC. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy całkiem ostygnie, przygotować polewę.

  4. 170g masy kajmakowej zagrzać w garnuszku z 3 łyżkami mleka, aż stanie się bardziej płynna, bez grudek (wg Liski, gdyby pojawiły się grudki, należy je zmiksować). Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy polewa trochę przestygnie, polać nią ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 16 listopada 2012 A studzisz sernik w piekarniku? Ja zawsze zostawiam ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż będzie prawie calkiem wystudzony. Poa tym polecam pieczenie dluzej, ale w nizszej temperaturze.. Innych pomysłów nie mam.
A biszkopt- polecam przepis na biszkopt rzucany, jak z mojego przepisu na tort.
Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monix55 16 listopada 2012 Hej, powiedzcie mi jak zrobić żeby mój serniczek był tak równy jak wasz... U mnie w domu jak z mamą pieczemy to zawsze , ale to zawsze środek zapada się do środka. Mamy piekarnik na gaz, czy to jego wina????? Z resztą i z biszkoptów wychodzą często "kopuły" a was wszystko takie równe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 15 listopada 2012 Dziękuję Kochani! Zapraszam do próbowania! i na bloga po więcej informacji o tym słodkim cudzie;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 15 listopada 2012 Zachwyciłam się. Super wygląda i z pewnością jest boski w smaku! 5! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 15 listopada 2012 Jest naprawdę wspaniały. Tylko następnym razem dodam odrobinę mniej cukru.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 15 listopada 2012 Jak z przepisu Liski to musi być pyszny,uwielbiam jej bloga:)na 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń