Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rosą

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 807

Dodano: 25.11.2009

Odsłon: 50215

:):):)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ze wszystkich podanych składników za26gnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę 26 x 30 cm. Podpiec 10 - 15 min. w temperaturze 200 st. C

  2. W mleku rozpuścić cukier. Dodać ser, olej, jajka, żółtka, budyń i kilka kropel aromatu cytrynowego - zmiksować na jednolitą masę. Następnie wylać na podpieczone ciasto (masa serowa będzie bardzo rzadka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 min. Wyjąć.

  3. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Nałożyć na sernik i piec w temperaturze 150 st. C jeszcze przez ca 20 minut aż piana z białek się zezłoci. Rosa pojawiać się będzie stopniowo po wystudzeniu sernika.

  4. Rada: białka nie powinny być zbyt zimne.

  5. SMACZNEGO Na święta ulepszyłam ten przepis układając na podpieczonym kruchym cieście kawałki brzoskwiń. Na to wylałam delikatnie masę serową. Dalej jak w przepisie wyżej. Wyśmienite! Polecam gorąco!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

awepa 02 marca 2012 Ale sernik, taki równiutki i pewnie pyszniutki:-) Pierwszy w kolejce do wypróbowania:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 22 grudnia 2011 daję złoty medal za ten sernik. Zawsze bałam się piec serników bo myslałam ze to strasznie trudne ciacha. Ten przepis na sernik jest genialny. Piekłam go juz kilka razy i zawsze wychodzi pyszny. POLECAM TEN PRZEPIS WSZYSTKIM. Pozdrawiam!!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 27 czerwca 2011 Anja1513 trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. Nie piekę serników z serków homo. Sama jestem ciekawa. Może na próbę upieczesz na mniejszej blaszce z połowy porcji podanych składników. Myślę, że powinno się udać. Jeśli spróbujesz napisz czy smakował. Powodzenia. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anja1513 27 czerwca 2011 Czy polski twarog, ktorego niestety tutaj gdzie mieszkam nie mozna kupic moge zastapic jakims bezsmakowym serkiem homogenizowanym? Czy trzeba jeszcze dodatkowo dodac jakis budyn aby go troszeczke usztywnic?
Prosze autorke recepty o porade.
pozdrawiam Anja

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orwima 05 marca 2011 Nie zgadzam się z Mateuszem, że prawdziwsze i lepsze serniki są te bez spodu. Wydaje mi się, że jest dokładnie odwrotnie. Bez spodu robi się serniki typu wiedeńskiego, bardziej - torciki serowe, bardziej "mączyste", gdzie ser z mąką, czy - budyniami, tworzy raczej ciasto serowe, ze sporą ilością proszku do pieczenia; nie zawsze przypominają prawdziwe serniki. Natomiast prawdziwy sernik ma spód, najlepiej jeszcze kruszonkę, czy też krateczkę na wierzchu, a ser jest głównie - z sera (twarogu) bez mąki lub z niewielką jej ilością. Tak uczyła mnie moja mama... A powyższy serniczek zrobię na pewno; czeka "w kolejce"; przyznać muszę, że komentarz Mirabelki, od której rozpoczęła się moja przygoda ze Smakerem ma tutaj decydujące znaczenie, no i - apetyczne zdjęcie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_s 08 stycznia 2011 podpisuję się pod każdym pozytywnym komentarzem. pięknie wygląda i super smakuje.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 27 sierpnia 2010 Mateusz, masz rację, ja też wolę serniki bez spodów. Ale jutro zrobię spód, bo dodam jeszcze ananasy ;D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń