Do góry

Desery Przepis na:

Serowa gwiazda

Desery

Autor: Kiniusia100

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 110

Dodano: 09.01.2010

Odsłon: 25949

Pyszne czekoladowo - serowe ciasto.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gram margaryny
  • 3 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • MASA SEROWA:
  • 1/2 kg twarogu
  • 50 gram cukru pudru
  • 100 gram mleka w proszku
  • 1/2 buteleczki aromatu pomarańczowego
  • skórka pomarańczowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę, cukier, mąkę ziemniaczaną, kakao, czekoladę w proszku, proszek do pieczenia i sodę wsypać do miski dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, jajka i wodę. Wszystko miksować do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną okrągłej formy tortownicy.

  2. Twaróg zmiksować do uzyskania jednolitej gęstej masy, następnie dodać cukier puder, aromat, mleko w proszku zmiksować, aż wszystko się dokładnie połączy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową według uznania. Tak przygotowaną masę przełożyć do szprycy do wyciskania kremów lub do grubego worka foliowego i odciąć różek o szerokości 3 cm. Zrobić na cieście wzór gwiazdy jak na zdjęciu powyżej. Wstawić formę na środkowy poziom piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-55 minut. Dla pewności sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto wyjąć z formy po 10 minutach i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kiniusia100 15 stycznia 2010 "jurpin4601" Z masy serowej stworzona jest gwiazda więc są przestrzenie w których znajduje się samo ciasto, które pod wpływem wyrośnięcia pokrywa masę serową i takim sposobem masa serowa jest w środku. Proszę sobie upiec takie ciasto to się przekonasz jak to wygląda w rzeczywistości. Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karlitka 14 stycznia 2010 Masa serowa jest cięższa, więc pod wpływem siły grawitacji opada w ciasto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 10 stycznia 2010 Wygląda bardzo efektownie i na pewno jest pyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kiniusia100 10 stycznia 2010 pistacja Gwiazdę robimy z masę serowej tylko jak ciasto wyrośnie to masa zostaje w środku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pistacja 10 stycznia 2010 Ciasto wygląda smakowicie i chciałabym je upiec. Proszę, napisz tylko, czy tą gwiazdę robimy z masy serowej czy ciasta? Na zdjęciu masa serowa jest na całej powierzchni ciasta. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Atin 09 stycznia 2010 Wyglada efektownie i napewno swietnie smakuje.Uwielbiam ciasta z masa serowa tak wiec napewno sprobuje i dam znac jak wyszlo:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń