Do góry

Desery Przepis na:

Serowe babeczki

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20684

Dodano: 19.03.2009

Odsłon: 6546

Smaczne i kolorowe babeczki.

Składniki

  • mąki, 30 dkg
  • masła, 20 dkg
  • cukru, 10 dkg
  • żółtka, 2
  • śmietany, 1/2 łyżki
  • szczypta soli
  • kiwi, 3
  • truskawek, 30 dkg
  • jasnych winogron, 10 dkg
  • galaretki z czerwonych porzeczek, 5-6 łyżek
  • serka ricotta, 40 dkg
  • pomarańcza, 1
  • cukru waniliowego, 1 torebka
  • likieru pomarańczowego, 2-3 łyżki
  • startej gorzkiej czekolady, 5 dkg
  • masło do posmarowania foremek
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj pokrojone na małe kawałki mocno schłodzone masło, składniki posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i śmietanę, wyrób rękami gładkie ciasto. Zawiń w folię, schładzaj 30 minut.

  2. Foremki do tarteletek (o średnicy ok. 10 cm) posmaruj masłem, wylep ciastem Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor 10-12 minut.

  3. Ostrożnie wyjmij z foremek, wystudź. Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok, ricottę utrzyj z cukrem waniliowym.

  4. Krem wymieszaj z likierem oraz sokiem i skórką z pomarańczy. Galaretkę rozpuść w ok. szklance gorącej wody, wystudź.

  5. Kiwi obierz, truskawki i winogrona oczyść, owoce pokrój na kawałki. Tarteletki posmaruj tężejącą galaretką, napełnij kremem . Udekoruj kawałkami owoców. Posyp wiórkami czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń