Do góry

Desery Przepis na:

Serowiec

Przepis dnia 2008-04-29
Desery

Autor: sms1962

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 269

Dodano: 11.12.2007

Odsłon: 58077

Serowiec, a nie sernik bo w Galicji tak sie nazywa to ciasto. Przepis sprawdzony i odziedziczony po Babci.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najlepiej zrobić w malakserze. Jajka (cale) utrzeć z cukrem (kogel mogel). Dodać masło i ser oraz mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Utrzeć aby miało konsystencję gęstej śmietany. Tortownicę (małą) posmarować masłem i posypać tartą bułką. Wlać ciasto. Można dodać rodzynki. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 30 listopada 2013 "...bo w Galicji tak sie nazywa to ciasto." Szanowny Panie, mysle, ze Galicji (zaboru austriackiego) juz dawno nie ma, w zwiazku z tym nie mozna pisac w czasie terazniejszym, ze tam sie to ciasto tak nazywa... Ale przepis Panski jest bardzo dobry, zreszta mnie osobiscie nieobcy... Plusik ode mnie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytryna 15 kwietnia 2010 Przepis super.Robiłam to ciasto kilka razy,smak wysmienity.Ostatnio zamiast cukru waniliowego dałam olejek śmietankowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sms1962 17 grudnia 2009 Dziękuje miłe Panie za pochwały. Rzeczywiście serowiec uwielbiam i mogę jeść codziennie. Lubię wersję taką jak na zdjęciu, czyli lekko przypaloną (nie za bardzo) bo wtedy w tej skorupce skupia się chyba cały cukier serowca :-) Szczególnie po kilku dniach, jak skórka podeschnie to jest super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 16 grudnia 2009 Przepis super, od lat go stosuję. I nie nalezy dodawać żadnego budyniu lub innych polepszaczy, bo zepsuje sie ten specyficzny smak !!! To ma być serowiec, a nie wariacje na temat...Czasami dodaje łyżeczke proszku do pieczenie. A po upieczeniu na ładny brązowy kolor i sprawdzeniu patyczkiem, czy jest już "suchy", czyli upieczony, obkrawam nożem tortownicę, póki jeszcze jest gorący, wówczas ładnie rórnomiernie opadnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Devilmouse 16 grudnia 2009 świetne zdjęcie :) przepis również :P pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miss52 03 września 2009 GOŚCIU,PRZECIEŻ PISZE DODAĆ 1 ŁYŻKĘ MAKI ZIEMNIACZANEJ ,POZDRAWIAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miss52 03 września 2009 Gościu, przecież pisze,że dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń