Do góry

Dania główne Przepis na:

Shakshuka

Dania główne

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 29.05.2008

Odsłon: 6251

Shakshuka to potrawa rodem z Izraela, smakuje wysmienicie dzieki wymieszaniu wielu smakow, wspaniale prezentuje sie wizualnie dzieki pomieszaniu roznorodnych skladnikow.

Składniki

  • czerwona slodka papryka, 2 sztuki
  • oliwa z oliwek, 2 lyzki
  • srednia cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 4 zabki
  • dojrzale i obrane ze skorki pomidory, 8 sztuk
  • jajka, 6 sztuk
  • ostre zielone papryczki, 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy, 1 lyzka
  • swieza, posiekana bazylia, 0,5 szklanki
  • slodka papryka w proszku, 1 lyzka
  • sol, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzana oliwe wrzucic cebule i czosnek, gdy sie lekko zeszkla dodac czerwona papryke.Po okolo 5 minutach dodajemy reszte warzyw i kocentrat pomidorowy. Dusimy 15 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i swieza basilie, mieszamy a nastepnie wbijamy jajka i lekko posypujemy papryka w proszku. Trzymamy pod przykryciem przez nastepne 5 minut. Podajemy z chlebkami pita lub samodzielnie. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Shakshuka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń