Do góry

Dania główne Przepis na:

SHISH-KEBABY

Przepis dnia 2009-08-13
Dania główne

Autor: qrdej

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 129

Dodano: 12.08.2009

Odsłon: 36664

Shish-kebaby to takie szaszłyki z mięsa mielonego. Można usmażyć na grillu, ale na patelni też się uda.Polecam!!!

Składniki

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe, 0,5 kg
  • jajka, 2 szt.
  • przyprawa do kebaba, 2 łyżeczki
  • przyprawa w płynie typu maggi, 1 łyżeczka
  • wegeta, szczypta
  • pieprz czarny mielony, szczypta
  • Bułka tarta
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W misce wyrobić mięso z jajkami i przyprawami. Bułki tartej dosypać tyle, aby masa nie była zbyt luźna.

  2. Formować podłużne kotlety, nabijać na patyczki do szaszłyków(wcześniej namoczone w wodzie) i lekko spłaszczać.Wychodzi ok .8 porcji. Można też zrobić małe kuleczki i po kilka nabić na patyczki,

  3. Gotowe shish-kebaby smażyć na grillu lub na patelni z obu stron. Idealnie pasuje do tego ryż z warzywami. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienka 29 kwietnia 2011 Jadlam takie w turcji...jakos inaczej sie nazywaly...byly dobre!Robilam kilka razy w domu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia65721 01 marca 2010 bardzo ciekawy spocób podania mięsa-napewno wypróbuje.........:)))pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 25 września 2009 Szybkie-zrobiłam w kilkanaście minut "kuleczki na patyczkach"i podałam z surówką i chlebem niespodziewanym gościom.Byli zaskoczeni.Ja też-niby zwykłe mielone....ale smak orginalny!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

usiala 08 września 2009 chyba sie skuszę zrobię takie mini kebaby -.kuleczki nadziewane ... Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń