Do góry

Dania główne Przepis na:

Siekane kotleciki z kurczaka

Dania główne

Autor: zacek0

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 44

Dodano: 22.09.2009

Odsłon: 12916

Dobry dodatek do obiadu.

Składniki

  • Mięso z piersi kurczaka bez skóry, 45 dag
  • żółtka, 2
  • sół
  • pieprz
  • Sok z skóra otarta z cytryny
  • mąka do panierowania
  • oliwa
  • masło
  • Żurawiny swieże, szklanka
  • białe wytrawne wino, 1/2 szkalnki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekane mięso z piersi kurczaka krpimy sokiem z cytryny,dodajemy żółtka,przyprawy i wyrabiamy masę.

  2. Dzielimy na 4 równe części.Formujemy zgrabne kotlety i odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.

  3. Po 10 min opruszamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Pół na pół.Masło i olej.Gdy sie dokładnie zarumienią przekładamy w ciepłe miejsce i trzymamy pod przykryciem.

  4. Do tłuszczu w którym się smażyły dodajemy przebrane żurawiny,otarta skórkę z cytryny podelwamy szklanką wody i prużymy cały czas mieszając.Sos przecieramy przez sito.Łączymy z winem gdy trzeba lekko doprawiamy do smaku.Zagotowujemy.

  5. Do sosu wkładamy kotlety,trzymamy na małym ogniu 3-5min.

  6. Podajemy z domowym grubym makaronem lub kładzionym kluskami i owocową sałatka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

angel58 22 września 2009 kusząco się zapowiada,muszę spróbować koniecznie,dzięki za przepis:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń