Do góry

Dania główne Przepis na:

Skorzonera

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1891

Dodano: 20.09.2009

Odsłon: 3126

Polski zamiennik szparaga:) To raczej nieznane warzywo, trudno je dostać w zwykłym warzywniaku. Najlepiej więc uprawiać je samemu w ogródku. Polecam, bo smak jest nieopisany.

Składniki

  • korzenie skorzonery
  • cukier - 1 łyżeczka
  • kostka rosołowa lub tylko sama sól
  • sok z połowy cytryny
  • masło
  • Bułka tarta
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Korzenie skorzonery obieramy w rękawiczkach! Strasznie barwią ręce. Przed obraniem można je wyszorować. Obieramy zwykłą obieraczką, jak marchew lub inne korzenne warzywa.

  2. Obrane korzenie moczymy w wodzie z dodatkiem soku z polowy cytryny przez ok.15 minut. Odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie osolonej i z dodatkiem cukru i jednej kostki rosołowej.

  3. Gotujemy aż stanie się miękka. Podajemy polaną bułką tartą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 26 stycznia 2010 ja też nie znam tego warzywa, ale skoro polecasz - to może posieję na wiosnę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

usiala 22 września 2009 wyglądają smakowicie, choć nigdy nie jadłam i nawet nie wiem jak wyglądają :):):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń