Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami

Dania główne

Autor: lilaniki

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 149

Dodano: 01.01.2011

Odsłon: 17327

Nieziemski smak kurczaka w połączeniu z z mięsem mielonym:)

Składniki

  • średnich skrzydełek, 15-20 sztuk
  • mięso mielone (wieprzowo - wołowe), 400 g
  • pieczarki, 300 g
  • cebula duża, 1 szt
  • przyprawa złocista do kurczaka, 1 saszetka
  • kurkuma, lyżeczka
  • papryka mielona ostra lub słodka jak kto lubi, szczypta
  • olej
  • Bułka tarta, 3 łyżki
  • jajko, 1 szt
  • przyprawa do mięsa mielonego, 1 saszetka
  • zioła prowansalskie do posypania skrzydełek, dwie łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skrzydełka umyć i "wyfiletować" z kości pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę. Posypać przyprawami skrzydełka, dodać łyżkę oleju i pozostawić na kilka godzin w lodówce.

  2. Następnie zrobić farsz z mięsa mielonego - dodając do niego bułkę tartą (można zrobić standardowo - dodając zamoczoną w wodzie i odciśniętą zwykłą bułkę), jajko i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dobrze wymieszać. Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce "jarzynka" i podsmażyć z pokrojoną cebulką na oleju. Po ostygnięciu połączyć pieczarki z cebulą z mięsem mielonym i dobrze wymieszać.

  3. Gotowy farsz wciskamy w skrzydełka, jeżeli nasze skrzydełka mają dziury, nie należy się tym przejmować, ponieważ farsz nie wypłynie podczas pieczenia. Tak przygotowane skrzydełka posypujemy przyprawami i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. W połowie pieczenia przekładamy skrzydełka na drugą stronę.

  4. Skrzydełka najlepiej podawać na ciepło - z ulubionymi dodatkami.

  5. Smacznego!!! :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 lutego 2012 Samo filetowanie skrzydełek czy podudzi to już mistrostwo kulinarne - nigdy tego nie robiłam ,więc jeszcze bardziej podziwiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilaniki 13 stycznia 2011 Polecam:) Troszkę pracy z tym jest, ale wrażenie gości bezcenne :)))))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwiunia86 13 stycznia 2011 Przepyszne! Moja mama takie przyrządza i są rewelacyjne. W wersji do obiadu faszeruje podudzia z kurczaka, bo są większe i jest z nimi mniej pracy.
W moim domu wszyscy uwielbiają ten smakołyk :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń