Do góry

Dania główne Przepis na:

Ślånski krupniok po góralsku - czyli kaszanka z kapustą i boczkiem

Dania główne

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2007

Dodano: 25.07.2013

Odsłon: 2023

Tradycyjny "Ślånski krupniok" (pisownia wg zwolenników tezy, że ślaski to język a nie gwara). Danie obecne we wszystkich śląskich domach bardzo często. Podawany z wody, podsmażony z cebulką, pieczony na patelni lub na grillu. Tutaj wersja "góralska" - Beskidy to też Śląsk - zapiekany z boczkiem i kiszoną kapustą.

Składniki

  • Krupniok (kaszanka) 4 szt
  • boczek wędzony - 8 plastrów
  • kapusta kiszona - ok. 60 - 75 dag
  • czosnek - 4 ząbki
  • ziemniaki - 8 szt niedużych
  • majeranek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki podgotuj w łupinach ok. 10 min, tak, aby były jeszcze twarde. Na folii aluminiowej połóż plaster boczku, na niego wyłóż kapustę kiszoną.
    Na górze połóż jeszcze jeden plaster boczku i krupnioka. Z boku obłóż pokrojonymi w ćwiartki ugotowanymi ziemniakami. Dołóż rozgnieciony ząbek czosnku i całość posyp majerankiem.

  2. Zawiń folię w pakieciki.
    Rozgrzej piekarnik do 220 - 230 stopni C (termoobieg) i połóż pakieciki na ruszcie. Piecz ok, 45 - 50 minut.
    (Można również piec te "zawiniątka" na grillu)

  3. Po tym czasie otwórz pakieciki, przestaw piekarnik na górną grzałkę i dosmaż potrawę, aby ładnie się spiekła i była chrupiąca - ok. 15 minut.

  4. Podawaj z zimnym piwem (koniecznie!)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub-26 29 stycznia do tak wspaniałego dania z kaszanki,piwko i to jest to:) Duży kciuk

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń