Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź expresowy

Przekąski

Autor: kulinarnagosia

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 83

Dodano: 18.12.2016

Odsłon: 1828

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami :) Na pewno zastanawiacie się co by tu przyrządzić ze śledzia. Dziś podpowiem Wam prosty przepis mojej mamy.

Składniki

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • mleko
  • 1 cebula sałatkowa
  • 4-5 korniszonów
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 puszki konserwowego groszku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie zalewamy na godzinę mlekiem, tak, aby były całkowicie przykryte.

  2. W tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę, korniszony, jajka. Dodajemy groszek. Mieszamy ze śmietaną i majonezem. Nie solimy, bo śledzie już są słone. Można dodać odrobinę pieprzu.

  3. Po godzinie odsączamy filety z mleka, kroimy w zgrabne kawałki. Na półmisek wykładamy warstwę sosu, układamy na nim śledzie i przykrywamy resztą sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń