Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź po grecku

Przekąski

Autor: kotek78

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 384

Dodano: 30.04.2009

Odsłon: 15731

Pyszne i nadaje się na każdą okazje. Śledzi można dodać trochę więcej jak jest podane w przepisie i do sosu pom.dodaję trochę ketchapu,tak dla smaku.

Składniki

  • cebuli, 1 kg.
  • marchewki, 1 kg.
  • śledzi matiasa, 80 dkg. ( wymoczyć )
  • przecieru pomid., 2 słoiczki
  • cukru, 1 łyżka
  • octu, 2 łyżki
  • liści laurowych, 5
  • ziela angiel., 15 ziaren
  • pieprz mielony
  • olej
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić na pół plasterki,dusić na patelni z olejem aż się zeszkli, doprawić solą i pieprzem.

  2. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i też podusić na oleju ( osobno ).

  3. ZALEWA:

  4. 2 słoiczki przecieru pomid. wymieszać z 1 łyżką cukru,octem,wrzucić liście laurowe i ziele angiel. na koniec dodać 2-3 łyżki wody i gotować ok. 10 min.ciągle mieszając na małym ogniu.

  5. W między czasie pokroić matiasy w kostkę lub paski i wymieszać z wystudzoną zalewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń