Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź pod pierzynką :D

Przekąski

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 07.04.2009

Odsłon: 15359

Wszechstronne: obiad albo przystawka, w zależności od dodatków.

Składniki

  • 5-6 wymoczonych w mleku, potem opłukanych śledzi matjas
  • 1 duża cebula
  • 1 duże kwaśne jabłko (reneta)
  • sok z cytryny
  • ok. 300 ml gęstej śmietany 18-20%
  • pieprz, cukier, sól, natka pietruszki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie pokroić na kawałki szerokości ok. 1,5 cm. Cebulkę posiekać, jabłko obrać, zetrzeć grubo na tarce + skropić cytryną. Połączyć cebulkę z jabłkiem, dodać śmietanę, troszkę cukru, pieprzu, ewent. soli. Wymieszać.

  2. Śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku. Na wierzch wyłożyć pierzynkę, udekorować natką. Gotowe:) Smacznego:) PS. Śledź świetnie smakuje z ziemniakami puree :) Ja podaję ten zestaw jako danie obiadowe w piątek ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

horowy 09 kwietnia 2009 Ja znam trochę inną wersję:
Składniki
0,5 kg. wymoczonych w wodzie śledzi matjas,
4-6 jaja na twardo
0,2 sera typu Ementaler
ok. 30o ml majonezu
Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 30 min
1. Śledzie pokroić w ok. 1 cm. kostkę lub paski tej serokości.
2. Jajka posiekać. Ser zetrzeć grubo na tarce.
3. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać siekanką jajeczną tak by śledzi nie było widać, posypać żółtym serem tak aby jajek nie było widać.
4. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać siekanką jajeczną tak by śledzi nie było widać, posypać żółtym serem tak aby jajek nie było widać.
5. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać żółtym serem tak by śledzi nie było widać.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

horowy 09 kwietnia 2009 Ja znam trochę inną wersję:
Składniki
0,5 kg. wymoczonych w wodzie śledzi matjas,
4-6 jaja na twardo
0,2 sera typu Ementaler
ok. 30o ml majonezu
Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 30 min
1. Śledzie pokroić w ok. 1 cm. kostkę lub paski tej serokości.
2. Jajka posiekać. Ser zetrzeć grubo na tarce.
3. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać siekanką jajeczną tak by śledzi nie było widać, posypać żółtym serem tak aby jajek nie było widać.
4. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać siekanką jajeczną tak by śledzi nie było widać, posypać żółtym serem tak aby jajek nie było widać.
5. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać żółtym serem tak by śledzi nie było widać.

Podać najlepiej z pieczywem typu bułka wrocławska czy też paryska

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń