Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po wileńsku :D

Przekąski

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1320

Dodano: 29.12.2009

Odsłon: 12347

Niekonwencjonalne składniki... Pycha:) Na zdjęciu to co zdążyłam ocalić do sfotografowania ....

Składniki

  • 6-8 płatów śledziowych solonych, z beczki, .
  • ok. 4 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 2 duże cebule
  • mała puszka wędzonych szprotek
  • ok. 3/4 małej puszeczki koncentratu pomidorowego
  • słoiczek korniszonów
  • pieprz, cukier, olej, natka pietruszki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie i grzyby namoczyć na noc w wodzie mineralnej. Śledzie pokroić w niewielkie dzwonka, ułozyć na półmisku (szklanym). Grzyby ugotować (ok. 1,5 h), odcedzić, posiekać. Cebule posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodac do niej rozdrobnione szprotki, poddusic chwilę, dodać koncentrat pomidorowy. Poddusić, dodać trochę wywaru z grzybów i posiekane grzybki. Poddusic kilka minut, wystudzic, doprawic pieprzem i cukrem (sos powinien byc słodko-kwaśny).

  2. Wyłożyć masę (gęsty sos) na śledzie, posypac posiekanymi korniszonami (mogą być ogórki kwaszone;), a następnie natką.

  3. Smacznego :)))

  4. 28.12.2009

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 06 marca 2010 mari, klaudyna - dziekuje z zainteresowanie przepisem - sledzie sa na prawde bardzo smaczne, radze od razu zrobic 2x wiecej 'pierzynki' - domownicy zjedza ja zanim zaserwujecie sledzika gosciom ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 25 lutego 2010 W najbliższym czasie będę miec gości, także do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 29 grudnia 2009 Jagodko - sprobuj, nie pozalujesz :)))
Dobrze jest przygotowac sledziki 1-2 dni wczesniej i wstawic do lodowki. Smaki sie wtedy "przegryza" i to jest dopiero smakowite :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 29 grudnia 2009 Z grzybami suszonymi robiłasm sledzie ,ze szprotkami jeszcze nie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 29 grudnia 2009 Tak, muszą być wędzone - to właśnie daje ten niepowtarzalny smaczek:)
Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 29 grudnia 2009 No... można spróbować. Zupełnie coś innego. Tylko, czy te szprotki muszą być wędzone? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń