Do góry

Przekąski Przepis na:

śledzie w jarzynach

Przekąski

Autor: mysteriouscake

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 52

Dodano: 29.05.2009

Odsłon: 9246

ta przystawka doskonala jest zarówno na wigilię jak i jako zakąska na każde przyjęcie. Zaleta - "przegryza" się 3 dni - można robić wcześniej.

Składniki

  • śledzie solone Lisnera, 1 1/2 op.
  • cebula, 2 do 3 szt
  • marchew, 2 - 3 szt
  • oliwa z oliwek lub dobry olej
  • koncentrat pomidorowy 30%, 1 puszeczka
  • ocet 10%
  • woda
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, po 8 do 10 szt
  • listek bobkowy, 1 - 2
  • szczypta cukru
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. śledzie pokroic w kawalki. 1 plat na 4 części.

  2. Cebule pokroic w póltalarki a marchew zetrzeć na tarce - duże oczka. Podlać oliwą ( do polowy wysokości jarzyn) i dusić do miękkości (12 min). Następnie wmieszć z koncentratem pomidorowym i zagotować.

  3. Pól szklanki plynu (pol na pol ocet i woda) wlac do garnuszka dodajac pieprz ziarnisty, ziele , 1 - 2 listki bobkowe i szczyptę cukru. Ja daję 1 plaską lyżeczkę. Zagotować i wlać do jarzyn. Wymieszć i wystudzić.

  4. w salaterce ukladać warstwami: jarzyny, śledzie, jarzyny, śledzie .....ostatnia, wierzchnia warstwa - jarzyny. Przykryć i wstawić do lodówki. Zacząć jeść 3-go lub 4-tego dnia!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mysteriouscake 12 kwietnia 2011 mogą być laurowe!!!! Dalej to samo. Jeśli chodzi ośledzie...to te "z beczki" mocno solone należy wymoczyć! Ale te np. Lisnera w delikatnej zalewie wystarczy dobrze oplukać.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka75nowa 09 kwietnia 2011 dodać listki bobkowe -to śmieszne- może laurowe?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń