Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe na kolację wigilijną i każdy postny dzień, ale nie tylko Proste w przygotowaniu, smaczne w jedzeniu
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
do rondla wlewamy olej, lekko podgrzewamy, wsypujemy marchew i pod przykryciem dusimy aż marchew będzie na pół miękka. Następnie dodajemy pokrojone w półplastry cebulę i dusimy aż cebula będzie miękka. Gdyby potrawa przywierała do dna można podlać odrobinę wody. Co chwilkę radzę potrawę przemieszać.
W międzyczasie opłukane śledzie kroimy - ja kroję na paseczki szer. ok.2 cm - oczywiście "na oko" i odkładamy na talerz niech spokojnie czekają :)
Kiedy marchew z cebulą są miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy przez ok. 2 min. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzony tamat i pokrojone śledzie układamy warstwami w słoju lub od razu w salaterce, w której będą podane na stół. Ja układam w słoju, bo najlepsze są następnego dnia po "przegryzieniu" się:)
Można danie udekorować dowolnie wg własnej inwencji. Życzę smacznego.