Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z czosnkiem :D

Przepis dnia 2009-12-19
Przekąski

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 27.11.2008

Odsłon: 42496

Ciekawy smak :)

Składniki

  • śledzie solone (matjas), 25 dag
  • czosnek posiekany drobno, sporo
  • majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony
  • woda mineralna do moczenia śledzi
  • olej lub oliwa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie namoczyć w wodzie mineralnej przez 1 godzinę, pokroić w dzwonka szerokości ok. 3 cm. W słoju układać kolejno : warstwę śledzi, posypać czosnkiem, majerankiem i mielonym pieprzem, następna warstwę śledzi.. itd.. Całość zalać oliwą/ olejem, wrzucić 2-3 ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Zakręcić słój, wymeszać wszystko wstrząsając energicznie. Odstawić do lodówki. Śledzik nabiera mocy po kilku godzinach :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gvlba 22 grudnia 2009 Zrobiłam te śledzie i co.... są rewelacyjne ! jak zrobilam aby były już na świeta to wszystko zjedli ;-)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 grudnia 2009 Fakie śledzie to dla mnie nowość i musze wypróbować. Pozdrawiam,.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 19 grudnia 2009 Coś pysznego.Na święta mam zamiar robic śledzie i z pewnością je zrobie.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 19 grudnia 2009 zamiast oleju lub oliwy zrób sos śmietanowo majonezowy ze szczyptą ziół prowansalskich i cukru tak na skosztowanie, robiłem takie jak te z Twojego przepisu do póki mi znajoma tych ,,sosowych" nie pokazała.
Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 03 grudnia 2008 Mimi: straci trochę mocy, jak się przemaceruje z delikatnym olejem/ oliwą i ziołami :)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mimi2 02 grudnia 2008 Robiłam takie śledzie, z tym że zamiast czosnku była cebula, ale może warto spróbować z tym czosnkiem. Czy on straci podczas tego leżakowania w lodówce trochę swojej ostrości? Dobrze by było.. ;))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olciaaa_88 28 listopada 2008 tylko nie olej.... wypróbuję z śmietaną lub jogurtem naturalnym ;)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 27 listopada 2008 jadłam takie podobne gotowce kupione w martkecie, skład był idenctyczny , były całkiem niezłe , więc chyba sprobuję przygotować sama

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń