Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie (zielone) w pomidorach

Przekąski

Autor: bozena58

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 1869

Dodano: 26.10.2010

Odsłon: 5136

dobrze smakują i można je przechowywać przez kilka dni

Składniki

  • filety z śledzi zielonych, 1-1,5 kg
  • vegeta, do posypania filetów
  • ocet 10 %, 1 szklanka
  • woda, 1 szklanka
  • olej ( a najlepiej oliwa z oliwek), 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy 30%, 80 g
  • ziele angielskie, ok 10 ziarenek
  • liść laurowy, 1-2 listków
  • pieprz, do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zdjąć skórę z filetów śledziowych (zielonych), umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym, można przekroić na pół i posypać vegetą, pozostawić na 1/2 - 1 godziny

  2. w międzyczasie ugotować zalewę ze szklanki wody, octu,oliwy,ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu

  3. pod koniec dodać przecier pomidorowy

  4. śledzie układać w słoiku i zalewać gorącą zalewą, słoik zamknąć nakrętką

  5. odstawić do wystygnięcia

  6. wstawić do lodówki na 1-2 dni Uwaga : do śledzi mozna dodać też cebulę : 2 cebule pokroić w krążki i ugotować z zalewą

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasius23 26 października 2010 Bożenko, dziękuję bardzo za przepis, sądząc z przepisu kupuje się świeże śledzie, nie mrożone, tak?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulla 26 października 2010 Bardzo apetyczne moja teściowa takie robi , pozdrawiam Justyna Sz.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń