Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzik po francusku

Przekąski

Autor: amela

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 29

Dodano: 03.12.2009

Odsłon: 14089

Nie mam pojęcia, czy tak się jada we Francji, raczej wątpię, nie wiem więc, dlaczego tak się nazywa. Nie mniej jednak potrawa jest super, gorąco polecam na wigilijny stół, gwarantowany sukces kulinarny. Można użyć śledzi solonych bądź marynowanych. I z tymi i z tymi wychodzi naprawdę pysznie.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jeśli potrawę przygotowujemy z płatów solonych, wcześniej wymoczyć je kilka godzin w mieszanienie wody i mleka z kilkoma łyżkami octu - będą miały ładną, białą barwę i delikatny smak. Jeśli używamy płatów marynowanych - obrać je ze skórki Płaty pokroić w ukośne dzwonka. Grzybki namoczyć i ugotować. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, nie przypalić. Posolić, popieprzyć,wlać wodę z gotowania grzybków i pod przykryciem udusić do miękkości. Jeśłi wody jest zbyt dużo, odparować, albo po prostu nie wlewać wszystkiej.Do jeszcze gorącej cebulki dodać ketchup, koncentrat i wszystkie składniki, oprócz śledzi. Śliwki i grzybki pokroić w paseczki. orzechy połamać w kawałeczki. Gdy sosik wystygnie, wymieszać ze śledzikami, przełożyć do salaterki i starannie uklepać. Schłodzić w lodówce, podawać najlepiej nastęnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koko6 04 grudnia 2009 bardzo fajny przepis,a nie tylko śledż,olej i cebula -Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 03 grudnia 2009 no we Francji nie widziałam czegoś takiego ale ten przepis mi sie podoba bo uwielbiam grzybki a właśnie szukam pomysłu na śledzie inaczej...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 03 grudnia 2009 Już nie pierwszy raz obcina mi sposób wykonania potrawy. Nie wiem dlaczego. Edytowałam, poprawiłam i wysłałam. Dostałam komunikat, że poszło. Zobaczymy. Przepraszam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń