Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzik po norwesku ;o)

Przekąski

Autor: Sangerta

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 259

Dodano: 20.05.2009

Odsłon: 2703

Danie inne niż wszystkie, smakuje osobliwie, aczkolwiek ciekawie... Dla tych, którzy nie lubią śledzia na sposób tradycyjny... Mniammm

Składniki

  • filety śledziowe solone z tacki (najlepiej Lisner), 1 op.
  • mały kubek gęstej śmietany min. 18%, 1 op.
  • cukier puder, 2 łyżki
  • groszek zielony w puszce, 1 op.
  • opcjonalnie szczypiorek
  • opcjonalnie sałata
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe wyjąć z tacki i odsączyć na durszlaku (nie myć! muszą być słone!). Pokroić w kwadraty.

  2. Cukier puder wymieszać ze śmietaną i pozostawić, żeby się "przegryzło" (ok. 15 min.).

  3. Groszek z puszki dokładnie odsączyć i dodać do "słodkiej" śmietany.

  4. Śledzie ułożyć na półmisku w równych odległościach (np 1cm) i zalać śmietaną z groszkiem. Pozostawić na kilka godzin. Najlepiej zrobić wieczorem na następny dzień.

  5. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem. Śledzie można poukładać na małych listkach sałaty, ale wówczas nie wcześniej niż 2 godziny przed podaniem (słaba trwałość sałaty) Dodając cebulkę pokrojoną w półkrążki, wyostrzysz smak :) SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń