Do góry

Śniadania Przepis na:

Ślimaczki drożdżowe

Śniadania

Autor: schakira

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 365

Dodano: 07.11.2009

Odsłon: 13645

w dwóch różnych wersjach...pycha

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pozostałe składniki, wymieszać i wyrobić ciasto-aż będzie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na prostokąt. Ciasto zwijamy w rulon jak roladę, kroimy, kładziemy na wyłożoną pergaminem blachę i smarujemy roztrzepanym białkiem. Niżej podaje przykładowe farsze.

  2. Moja propozycja: 1-część ciasta posmarowałam dżemem z jabłek (własnej roboty) *** 2-część ciasta posmarowałam rozpuszczonym masłem i posypałam obficie kakao, cukrem i cynamonem. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

schakira 05 grudnia 2012 Witam, przede wszystkim ciasto drożdżowe nie lubi zimna i przeciągów i może właśnie w tym leży problem.........Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową, jajka, marg i śmietana też i bez znaczenia jest, jakiej użyjemy śmietany (robiłam na 12 i na 18) byle by nie była zimna, co się tyczy temp to zależy od piekarnika, ja z reguły piekę w 170 C do zrumienienia, pozdrawiam,;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

assissan 04 grudnia 2012 mogłabyś podać jaka o ma być dokładnie śmietana i jak długo w jakiej temperaturze piec? Próbowałam już dwa razy, ale wychodzą mi bardziej kruche ciasteczka...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 01 lipca 2012 Teraz widze,że oprócz tego,że spłaczczone to jeszcze zakalec wyszedł i cięzkie te ciacha sa jakbym betonem je nadziała,nie mam pojęcia dlaczego mi nie wyszły:-(piekłam juz ciasta drożdzowe i nigdy się tak nie działo:-(Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 01 lipca 2012 Tobie wyszły takie prawdziwie drożdżówkowe,wyrośnięte,moje jakies takie mniejsze,spłaszczone,nie jak drożdżowe :-( dobrze,ze chociaż smak był dobry.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Klaudek 22 stycznia 2010 Upiekłam. Bardzo smaczne. Polecam. A i co ważne ciasto niby drożdżowe, a szybciutko sie wyrabia :-) tak więc pieczcie i niech Wam w biodra idzie :-))) wg mnie z dżemem lepsze niż z kakao, ale zależy od upodobań

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

airin2007 12 listopada 2009 Zrobilam i musze przyznac ze wyszly super,ja nadzialam je potartymi jablkami z cynamonem i cukrem.Pozdrawiam i dziekuje za przepis

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iza1988x 09 listopada 2009 Te ślimaczki to smak mego dzieciństwa, moja mama robi je bardzo czesto sa naprawde pyszne, zamiast kakao mozna je zrobic z nutella, ale ja osobiscie wielbie je posmarowane masłem wymieszanym z cukrem i uprazonymi na patelni wiorkami kokosowymi ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 07 listopada 2009 Bardzo ładnie te ślimaczki wyglądają,na pewno smaczne!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 07 listopada 2009 Bardzo mnie cieszy ,ze podałas ten przepis,bardzo lubie drożdzowe ciasto.Takich slimaczków nigdy nie robiłam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń