Do góry

Przekąski Przepis na:

Ślimaczki drożdzowe z serem,pieczarkami i oliwkami

Przekąski

Autor: wisienka_84

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano: 02.07.2009

Odsłon: 1237

Smaczna i orginalna przekąska na przyjęcia i nie tylko :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe: Włóż drożdże do miseczki i wlej połowę wody. Rozmieszaj je aż przybiorą płynną postać i odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę, zrób wgłębienie w powstałej "górce mąki ", dodaj po kolei sól, wodę i zaczyn drożdżowy. Początkowo mieszaj ciasto dużą łyżką, potem w miarę łączenia się składników zagniataj je rękami aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformowaną z ciasta kulę przełóż do dużej, wysmarowanej oliwą miski. Odstaw na ok.90 minut by podowiło swoją objętość.

  2. Nagrzej piekarnik do 220 st. Następnie wysmaruj oliwą 2 arkusze papieru do pieczenia i wyłóż nimi 2 blachy. Na paletlni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną wcześniej cebulę. Drobno pokrój oliwki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pieczarki.

  3. Ciasto rowałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Rozłóż na nim warstwę cebuli, pieczarek, sera i oliwek. Zwijaj ciasto wraz z całą jego zawartością w wałek przypominający roladę. Odstające brzegi ciasta posmaruj wodą by lepiej do siebie przylegały. Nastepnie potnij roladę ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1 cm (tzw. ślimaczki). Poukładaj je na blachach, zachowując odstępy i piecz ok.15-20 min aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Podawaj gorące. Dzieciom ślimaczki najbardziej smakują lekko ostudzone polane ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń