Do góry

Przekąski Przepis na:

Śliwki w boczku

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20674

Dodano: 20.01.2009

Odsłon: 6181

Ciekawy przepis, który sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Składniki

  • paczka suszonych śliwek kalifornijskich, 25 dag
  • ser Gouda, 20 dag
  • wędzony boczek, 20 dag
  • wykałaczki
  • olej, 2 łyżki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przyrządzanie: Śliwki wymoczyć w wodzie przez około 15 minut. Jeśli mają pestki, wyjąć je. Odcedzić i osuszyć. Boczek pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie paski. Ser żółty pociąć w słupki. Każdy słupek sera owinąć suszoną śliwką, a następnie paskiem boczku. Każdy rulonik natomiast przebić wykałaczką, żeby się nie rozwijał. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć w nim ruloniki z boczku, sera i śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Zapiekać około 10 minut. Śliwki ułożyć na liściach sałaty przybranych cytryną. Podawać gorące - jako przystawkę. Nie wyjmować z ruloników wy-kałaczek, aby każdy z gości mógł wygodnie je trzymać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 03 marca 2015 super juz to kiedys robila i w sobote powtorze !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń