Do góry

Przekąski Przepis na:

Słodkie pierożki ze śliwkami

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 27.03.2008

Odsłon: 7501

Pomysł na obiad.

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 100 ml wina jabłkowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1/8 l mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 50 dag wągierek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta sproszkowanych goździków
  • 10 dag masła
  • 6 łyżek mielonych orzechów
  • 1 żółtko
  • łyżka śmietany
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. lPrzygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z resztą mąki, stopionym, ostudzonym masłem i jajkiem. Zagnieć gładkie, lśniące ciasto. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotuj farsz: śliwki wypestkuj, wymieszaj z goździkami, cynamonem, cukrem, orzechami oraz łyżeczką mąki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wycianaj z niego szklanką placuszki. Na każdym układaj po porcji śliwek, zalepiej brzegi. Przygotowane pierożki ułoż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piecz w temperaturze 200°C do czasu aż pierożki staną się rumiane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń