Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie podgrzybki

Desery

Autor: lasuch-09

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 804

Dodano: 10.11.2009

Odsłon: 10927

Coś dla dzieci i nie tylko:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła i śmietany wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.

  2. Następnie podzielić je na 3 nierówne części - dużą, średnią i małą. Rozwałkować każdą z nich. Z dużej części wycinać szklanką krążki i nakładać je na odwrócone do góry dnem foremki do babeczek i nadać im kształt grzybowych kapeluszy.

  3. Ze średniej porcji ciasta wyciąć taką samą ilość mniejszych krążków (spody kapeluszy). Na środku każdego krążka wyciąć niewielkie dziurki na nóżki grzybków.

  4. Z najmniejszej porcji wyciąć trójkąciki (tyle ile kapeluszy) i posmarować je marmoladą lub powidłami. Zwinąć w ruloniki.

  5. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kapelusze piec 20-25 min., a spody i nóżki - 15-20 min.

  6. Po wystygnięciu, grubsze końce nóżek maczać w białku, a następnie obtoczyć makiem.

  7. Czekoladę roztopić nad wodną kąpielą i dodać mleko oraz masło. Kapelusze zdjąć z foremek i ich zewnętrzną część pokryć polewą czekoladową.

  8. Zagotować 2 szklanki mleka. Do pozostałego wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.

  9. Miękkie masło miksować i dodawać stopniowo zimny budyń, aż do uzyskania jednolitej masy kremowej.

  10. Do środka kapeluszy nałożyć krem, zamknąć mniejszymi krążkami, ado dziurek wsunąć nóżki. Gotowe.

  11. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basga 04 grudnia 2010 Jakieś 20 parę lat temu jadłam takie grzybki na weselu-robiły furorę!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 27 listopada 2009 A grzybki i dyskusja juz raz były tu na smakerze... Chyba zamieściła je Anetta. Ważne, że dobre i samorobne, a nie skąd przepis. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdarynka 27 listopada 2009 Zgadzam się z Floetką. Przepis rzeczywiście jest "stary", bo ja robiłam te grzybki jakieś 17-19 lat temu:) , więc nie czepiaj sie Wandulko.Dziekuję za przypomnienie tego przepisu Lasuchu:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Floetka 26 listopada 2009 A ja go znam z Poradnika Domowego ;] Sprzed co najmniej dziesięciu lat, jeśli nie więcej, więc przypisywanie autorstwa pani Wachowicz to, z całym szacunkiem, nieporozumienie. A przepis jest świetny, dzięki za przypomnienie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wandulka 25 listopada 2009 Z grzeczności wypadałoby zaznaczyć,że ten przepis podawała Ewa Wachowicz w swoim programie" Ewa gotuje"

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 25 listopada 2009 nie no piekne sa;) i napewno pyszne tylko troche pacochlonne;) ale kto wie moze zrobie...;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maryna 12 listopada 2009 Wyglądają fantastycznie! :)
tylko chyba nie mam cierpliwości do takiej zabawy :(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń