Do góry

Desery Przepis na:

Słonecznikowiec

Desery

Autor: lilkaa

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 6

Dodano: 31.07.2012

Odsłon: 2462

słodziak

Składniki

  • śmietan-fix, 3-4 opakowania
  • jajka, 5 sztuk
  • mąka tortowa, 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • cukier, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • krówka, 1 puszka
  • masło, 4 łyżki
  • cukier puder, 4 łyżki
  • śmietana kremówka 30%, 1 litr
  • żelatyna, 2 łyżki
  • słonecznik łuskany, 200 gram
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt. Jajka ubić z cukrem Wsypać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 25x35 cm. Piec 20 minut w temp. 160 C

  2. Masa karmelowa. Ciepły karmel utrzeć z 2 łyżkami masła.

  3. Masa śmietanowa. Śmiętankę kremówkę utrzeć z cukrem dodać śmietan-fix.

  4. Słonecznikowiec. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa płaty. Słonecznik uprażyć z 2 łyżkami masła oraz cukrem waniliowym. Ostudzić. Na blachę wyłożyć pierwszy płat biszkopta, posmarować masą śmietanową. Przykryć drugim płatem biszkopta, rozmarować masą karmelową. Posypać uprażonym słonecznikiem.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń