Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczne ,zdrowe,smaczne i proste w przygotowaniu.
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 826
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 826
Składniki
Przygotowanie marynaty:oliwę wino rozgnieciony w prasce czosnek,posiekaną drobno natkę pietruszki,sól,pieprz( do smaku ,wedle uznania),sok z cytryny połączyć razem w dowolnym naczyniu odstawić do lodówki do czasu przygotowania krewetek.
Krewetki namoczyć w zimnej wodzie ok.30 minut co jakiś czas zmieniając wodę.Na koniec dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i osączyć.Przełożyć do głębokiego naczynia z przykryciem i zalać wcześniej przygotowaną marynatą.Odstawić do lodówki na 2 do 3 godzin co pewien czas dokładnie je przemieszać .
Po okresie marynowania krewetek przekładamy je do cedzaka.Na patelni rozgrzewamy olej i ciągle mieszając by ni doprowadzić do przypalenia smażymy krewetki na słomkowy kolor.cza ok.15-20 minut.
Przekładamy gotowe danie na półmisek wedle uznania dekorujemy nacią pietruszki.Smacznego
Dzieci,które wcześniej zaklinały się,że nie będą tego jadły,zjadły i wręcz domagały się o jeszcze.Jedyny problem z tym,że konsumując trzeba usuwać chitynowy pancerz krewetki ale nie jest to aż taki problem( lubiący słonecznik zrozumieją co mam na myśli) .Wszystkim smakowało wyśmienicie.