Do góry

Przekąski Przepis na:

Smaczne krewetki

Przekąski

Autor: Magnat

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 60

Dodano: 08.08.2009

Odsłon: 21034

Apetyczne ,zdrowe,smaczne i proste w przygotowaniu.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie marynaty:oliwę wino rozgnieciony w prasce czosnek,posiekaną drobno natkę pietruszki,sól,pieprz( do smaku ,wedle uznania),sok z cytryny połączyć razem w dowolnym naczyniu odstawić do lodówki do czasu przygotowania krewetek.

  2. Krewetki namoczyć w zimnej wodzie ok.30 minut co jakiś czas zmieniając wodę.Na koniec dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i osączyć.Przełożyć do głębokiego naczynia z przykryciem i zalać wcześniej przygotowaną marynatą.Odstawić do lodówki na 2 do 3 godzin co pewien czas dokładnie je przemieszać .

  3. Po okresie marynowania krewetek przekładamy je do cedzaka.Na patelni rozgrzewamy olej i ciągle mieszając by ni doprowadzić do przypalenia smażymy krewetki na słomkowy kolor.cza ok.15-20 minut.

  4. Przekładamy gotowe danie na półmisek wedle uznania dekorujemy nacią pietruszki.Smacznego

  5. Dzieci,które wcześniej zaklinały się,że nie będą tego jadły,zjadły i wręcz domagały się o jeszcze.Jedyny problem z tym,że konsumując trzeba usuwać chitynowy pancerz krewetki ale nie jest to aż taki problem( lubiący słonecznik zrozumieją co mam na myśli) .Wszystkim smakowało wyśmienicie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

milusia1604 28 listopada 2010 Są wspaniałe.Gratuluję prostoty przepisu a przy tym smakowitości potrawy.Daję do ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magnat 15 kwietnia 2010 stokrosz naprawdę polecam owoce morza smaczne i zdrowe.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stokrosz 10 kwietnia 2010 ha, ha, ha..., ale się uśmiałam :) Podoba mi się Twoja prostolinijność w pisaniu i poczucie humoru.
Owoców morza nie jadam ( bo kojarzą mi się z robalami ), ale Twoich krewetek chyba bym spróbowała.(...)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stokrosz 10 kwietnia 2010 ha, ha, ha..., ale się uśmiałam. Podoba mi się Twoja prostolinijność w pisaniu i poczucie humoru :)
Owoców morza nie jadam ( bo są jak robale), ale Tych krewetek chyba bym spróbowała.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magnat 23 października 2009 Ivona naprawdę mi ciebie żal jesteś biedna może zamiast klawiatury weź się np.za szydełkowanie gotowanie zostaw tym co to lubią robić i umieją - nie pozdrawiam -żegnam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 21 października 2009 Magnat....raczę wymoczyć coś innego....Mózg nie wchodzi w rachubę,bo go nie ma....:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magnat 17 sierpnia 2009 Ivona rób po swojemu ja moczę i moczyć bedę bo mi to smakowało io nie tylko mi jestem fanem owoców morza i jadałem już różne dziwactwa, a tak na marginesie może zapodasz choć jeden swój przepisik np.kisiel proste i nieskomplikowane w wykonaniu.Polacy moczą jeszcze wiele innych rzeczy i nacja ma się dobrze ba nawet coraz lepiej.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 15 sierpnia 2009 ....To jakaś choroba Polaków- moczenie krewetek ! LUDZIE,KREWETEK SIĘ NIE MOCZY....!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magnat 15 sierpnia 2009 Jednak nie potraficie czytać ( nabieram przekonania ,że gotować też ) kamilapatryk czy masz pojęcie o gotowaniu idę o zakład ,że nie. Te krewetki są z pancerzem chitynowym i ich ilość jest taka,że czas nie jest za długi.Więcej nie będę laików przekonywał najpierw zrób potem oceniaj.No ale kto ma ocenić ?stały bywalec fastfoodów ??

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamilapatryk 15 sierpnia 2009 Zgadzam sie z koko czas radykalnie skrocic. I krewetki i kalamary smazy sie krotko bo beda gumowate.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń