Do góry

Desery Przepis na:

Smalcówki

Desery

Autor: izak

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 14

Dodano: 09.02.2009

Odsłon: 13546

Pyszniutkie a do tego tanie! Sama rozkosz xP

Składniki

  • mąka ziemiaczana, 1 szklanka
  • mąka krupczatka, 2szklankli
  • Mąka pszenna, 3 szklanki
  • drożdze, 8dkg
  • cukier, 6łyżek
  • śmietana, 6 łyżek
  • smalec, 1 kostka
  • margaryna, 1,5 kostki
  • sól, 2-3 szczypty
  • żółtka, 6
  • konfitura, ser biała słodki, czekolada, nadzienie wg uznania
  • cukier puder, do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śmietane, drożdze i cukier rozgniatamy oraz mieszamy. Wszystkie rodzaje mąki, margaryne, smalec,żółtka, sół oraz drożdze ze śmietną i cukrem, przesiekamy na stolnicy, następnie zagniatamy ciastko. Gotowe i ładnie wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 1godzine. Dzielimy na części (ja robię około 5), wałkujemy i wycinamy prostokąty, nakładamy dowolne nadzienie, z których formujemy paszteciki. Na końcu każdego robimy ząbki za pomocą widelca. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temp. 150 stopni. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

yumi 18 grudnia 2009 nie czuć go mam taką książkę starą w której tak pisze przepis taki sam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 24 czerwca 2009 Ja tam lubię na smalcu... Szczególnie pączki! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 17 marca 2009 JUZEFOO7NIE CHCESZ TO NIE JEDZ. ALE NIE WIESZ CO TRACISZ ! ! ! ! ! ! !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zbysiowa 09 lutego 2009 jadłam te ciasteczka , przełożone marmolada , są pyszne , a smalcu wcale nie czuć , są kruchutkie , mniamm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juzef007 09 lutego 2009 jak to coś jest na smalcu to nie wiem czy chce to spróbować:) bo z zasady nie jadam smalcu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń