Do góry

Przekąski Przepis na:

Smalec domowy

Przekąski

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2836

Dodano: 02.08.2009

Odsłon: 3842

Najlepszy na świeżym, chrupiącym chlebie, dla nieliczących kalorii;)

Składniki

  • surowa słonina, 1 - 1,5 kg
  • mięso mielone, ok. 30 deko
  • czosnek, 6 - 7 ząbków
  • kostka rosołowa, 1
  • duża cebula
  • przyprawy do smaku (vegeta, maggi)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Słonine pokroić w drobna kostkę. Wrzucić do brytfanki i wytapiać często mieszając. Kiedy połowa słoniny się wytopi wrzucić kostkę rosołową i czosnek.

  2. Mięso mielone i cebulę przesmażyć na osobnych patelniach. Kiedy słonina zupełnie się wytopi wyłowić czosnek, dodać przyprawy do smaku.

  3. Wrzucić cebulę i mięso i jeszcze chwilę razem smażyć. Rozlać do słoiczków i odstawić w chłodne miejsce. Życzę smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helcia 04 sierpnia 2009 Mój tato do słoniny dodawał surowy boczek i wytapiał.Aj... te kalorie- i tak sie skusze:)Już zapomniałam o tym smalczyku-dzięki za przepis.Najbardziej takie kanapeczki smakują zimą:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 03 sierpnia 2009 Ale smaka narobiłam sobie na ten smalec. Cyba jutro zrobię ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 03 sierpnia 2009 Kalorii miliony, ale kromeczka chleba z takim smalczykiem plus ogóreczek konserwowy lub kwaszony - POEZJA!!! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń