Do góry

Przekąski Przepis na:

Smalec wg. Juriego

Przekąski

Autor: jurand

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano: 15.10.2008

Odsłon: 2332

Rewelacyjny Smalec, zachowujący długo świeżość.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Słoninę pokroić w małe kosteczki (razem ze skóra, niektórzy odcinają co jest błędem), wrzucić do dużego garnka i na małym ogniu od czasu do czasu mieszając topić. W tym czasie pokroić boczek w równie małą kosteczkę i przesmażyć na oleju. W momencie, w którym ze słoniny zostanie już tylko płyn i skwarki powstałe ze skóry, zdjąć z palnika i odczekać około 10 minut aż trochę się przestudzi. Dodać przesmażony boczek (płyn powinien być na tyle gorący aby jeszcze dosmażyć boczek). Pozostawić do ostygnięcia około 20 minut. Po tym czasie dodać pieprz, sól, czosnek granulowany, cebulę w proszku (spore ilości lecz bez przesady, wszystko z wyczuciem). Wymieszać, pozostawić na chwilę do dalszego ostygnięcia. Gdy smalec będzie w miarę ciepły lecz już nie gorący dodać mleko (nie całą szklankę), wymieszać. Rozlać do słoików. Czasem zdarza się tak, ze będzie za duża ilość płynu względem skwarek, wtedy sam płyn również zlać, doskonale nadaje się do smażenia np ryb. Pozostawić do ostygnięcia w lodówce minimum dobę. Podawać z pieczywem i solą. Uprzedzając wszystkie pytania i zbulwersowanie czytelników, mleko dodajemy przede wszystkim dlatego, ze smalec staje się bardziej biały, względy smakowe również są ale znikome. Przepis na ten smalec jest wynikiem połączenia różnych przepisów i doświadczenia, sprzedawany był w restauracji za ''''grubą'''' kasę i chętnych nie brakowało :) Użycie czosnku granulowanego i cebuli w proszku skutkuje podwyższeniem trwałości, taki smalec spokojnie może przeleżeć w lodówce parę tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń