Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone banany (mogą być w nalesnikach)

Przekąski

Autor: gras1952

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 9

Dodano: 30.01.2009

Odsłon: 1641

Bardzo szybki deser jak pojawią się niespodziewani goście albo sycące słodkie danie obiadowe. Smażone banany były serwiwane na Kubie. Ja spróbowałam zawinąc w naleśnik i wyszło super.

Składniki

  • naleśniki (wg przepisu jaki uzywasz), 4 szt
  • banany, 4 szt
  • sok pomarańczowy dobrej jakości, 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, do posypania
  • masło do smażenia albo dobry olej, 2 łyżki
  • rum lub inny alkohol, 2 łyżki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać masło (nie przypalić). Położyć obrane banany. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron ok. 3 min na jedną stonę. Po obróceniu na drugą strone posypać banany cukrem waniliowym (jak ktoś lubi bardzo słodkie to też cukrem pudrem). Ostrożnie przewracać bo sie rozpadają. Podlać sokiem pomarańczowym (najlepiej świeżym). Smażyć jeszcze 1 min. ZGASIĆ OGIEŃ!!! Bo alkohol sie zapali. Dolac rum (jak dla dzieci to oczywiście bez niego). Podać na ogrzanych talerzach i polać sosem z patelni. Można ozdobić listkami mięty i ząbkiem pomarańczy - wg uznania. Pycha!!! Można usmażone banany zawinąć w ciepłe naleśniki i dopiero podlać sosem i ozdobić. Danie bardzo sycące i bardzo smaczne. Smacznego! Naleśniki smażę wcześniej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Asia1999 03 czerwca 2009 Moja babcia bierze banany pieczemy je na grillu z obydwu stron, aby były czarne i zciągamy z grila. Otwieramy skórkę, polewamy czekoladą i posypujemy cukrem waniliowym. Podajemy z lodami waniliowymi

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń