Do góry

Desery Przepis na:

Smażone jabłka w cieście

Desery

Autor: socharena

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 560

Dodano: 01.10.2008

Odsłon: 1621

Placuszki z jabłkiem- pyszny, szybki deser...

Składniki

  • jabłka(najlepiej antonówki),, 4-5 sztuk,
  • mąka,, 25 dag,
  • jajka,, 2 sztuki,
  • mleko,, 1/2 szklanki,
  • olej,, 1 łyzka,
  • puder cukier,
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabka ubieramy, kroimy na krążki, usuwamy gniazdka nasienne. Do mąki wrzucamy żółtka, dolewamy mleko, olej i szybko mieszamy na jednolitą masę. Białka ubijamy i dodajemy do ciasta. (Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, można dodac wody). Konsystencja ciasta, jak na lane kluski. Krążki jabłek maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor.Jeszcze ciepłe- posypujemy cukrem pudrem.( można polać też śmietaną). Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń