Do góry

Desery Przepis na:

Smażone lody - słodkie Fondue

Desery

Autor: AgdGrojec

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 32

Dodano: 17.03.2009

Odsłon: 7917

Fondue na słodko wspaniale nadają się nie tylko na przyjęcia dla dzieci, ale również jako ukoronowanie świątecznego posiłku.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kulki lodów mrozić przez 4 dni w zamrażalniku

  2. Śmietanę podgrzać w garnku i stopić w niej tartą czekoladę. Zdjąć sos czekoladowy z ognia, aromatyzować go winiakiem, całkowicie ostudzić i ubić na pianę

  3. Z mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego, skórki cytrynowej oraz soli przygotować ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie domieszać do ciasta

  4. Wszystkie składniki ustawić w miseczkach. W garnku do fondue ogrzać tłuszcz i ustawić go na podgrzewanej podstawce. Kulki lodów nabijać ostrożnie na widelczyki i moczyć w cieście, zwracając przy tym uwagę, aby ciasto dokładnie je pokryło. Tak przygotowane lody usmażyć w tłuszczu i polać czekoladową śmietaną.

  5. Słodkie Fondue podajemy z owocami i sosami owocowymi. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń