Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone pomidory po włosku

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 20.05.2009

Odsłon: 4709

Bardzo prosty sposób na szybką i smaczną przekąskę.

Składniki

  • dojrzałe, mięsiste pomidory, 1 kg
  • cebula, 4
  • czosnek, 2 ząbki
  • kabanosy, 20 dkg
  • ser mozzarella (najlepiej małe kulki), 15 dkg
  • oliwa, 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano, spora szczypta
  • świeże oregano do przybrania, kilka gałązek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki. Cebule obrać, grubo posiekać lub pokroić na cząstki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

  2. Kabanosy pokroić w grube plasterki. Mozzarellę osączyć z zalewy (miniaturowe kulki dodajemy do potrawy w całości, ser w jednym kawałku należy pokroić w kostkę).

  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, na silnym ogniu szybko obsmażyć pokrojone kabanosy. Wyjąć łyżką cedzakową, a na tłuszcz ze smażenia włożyć pomidory, cebulę i czosnek, dusić bez przykrycia przez 6-8 minut, aż z pomidorów odparuje nadmiar soku.

  4. Całość doprawić solą, pieprzem, oregano i ew. szczyptą cukru. Dodać kabanosy i mozzarellę, wymieszać.

  5. Udekorować gałązkami oregano i ew. listkami bazylii. Podawać z bagietką lub ciabattą. Do popicia najlepsze będzie wytrawne czerwone wino, które w upały warto rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń