Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażone uszka z grzybami

Przekąski

Autor: Sugarspice

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 294

Dodano: 01.12.2009

Odsłon: 46100

tradycyjne uszka wigilijne w nowej odslonie

Składniki

  • maka, 2 szklanki
  • jajka, 1 sztuka
  • woda
  • sol
  • grzyby suszone
  • cebula
  • pieprz
  • olej
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz: grzyby moczymy w wodzie i nastepnie gotujemy (mozna rowniez wykorzystac grzybki z wywaru na zupe grzybowa)

  2. Cebulke kroimy obojetnie jak i podsmazamy na oleju az sie zeszkli.

  3. Laczymy ugotowane grzyby i cebule i mielimy w tradycyjnej maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Jesli ktos lubi mozna rowniez bardzo drobno posiekac. Przygotowany farsz doprawiamy sola i pieprzem wg uznania

  4. Skladniki na ciasto zagniatamy, rozwalkowujemy i wycinamy kwadraty ok 4x4 cm. Nakladamy lyzeczke farszu i zalepiamy, najpierw aby uformowac trojkat a pozniej rozki sklejamy ze soba aby powstalo uszko :)

  5. Dwa sposoby podania:

  6. 1. Tradycyjnie gotujemy w osolonym wrzatku, lub

  7. 2. Smazymy na glabokim oleju az dostana zlocistego koloru. Zapewniam ze chrupiace uszka beda smakowaly starszym jak i mlodszym :)

  8. Zdjecie smazonych uszek niestety dopiero po wigilii :) a na ten czas zastepcze

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chopin 23 grudnia 2009 Zapomniałem - jeżeli używamy kozaków, lub innych bardzo twardych lub włóknistych grzybów, na dodatek ususzonych, to koniecznie musimy je zmielić. Zamiast oleju lepiej jest użyć masła (zależy to od stopnia ortodoksyjności wigilijnego postu) - wtedy farsz po wystudzeniu "trzyma się" i jest go łatwiej nakładać.
I kolejna propozycja wariacji kulinarnej - można użyć samych borowików (bez cebuli) pokrojonych w kostkę i uduszonych na maśle (Ja przygotowuję coś takiego w sezonie i zamrażam, ale można użyć grzybów mrożonych), a po uduszeniu dodać do nich sporą ilość posiekanej natki pietruszki, i takim farszem nadziewać uszka/pierogi.
Wiem, że już po sezonie borowikowym, ale czułem nieodpartą wewnętrzną potrzebę, by się przepisem podzielić. Pozdrawiam :)
PS - "trzy grosze" do oleju - zdaje, się, że w niektórych rejonach polski do potraw wigilijnych używano oleju lnianego - czy ktoś wie coś na ten temat?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Chopin 23 grudnia 2009 Jeżeli sami suszymy grzyby, to wystarczy, że do suszenia pokroimy je w cienkie plastry - około 0,5cm - Jeżeli są to podgrzybki (chyba najbardziej popularne) to nie trzeba ich moczyć i gotować, tylko wystarczy pokruszyć je drobno i zalać na kilka minut bardzo małą ilością wody, a następnie dodać do zeszklonej cebuli, inne grzyby (kozaki, borowiki itp trzeba moczyć). Uwaga - jeżeli, chcemy, żeby grzyby nie puściły za dużo soku na patelnię, to sól dodajemy dopiero przed zdjęciem patelni z ognia, pieprz dodajemy oczywiście też dopiero na końcu - najlepiej grubomielony lub tłuczony - będzie maksimum aromatu i minimum goryczy. Podgrzybki wychodzą jeszcze lepsze jeżeli zamiast wody użyjemy mleka - nie można ich jednak za długo przechowywać. Do borowików nie używamy mleka, bo tracimy w ten sposób ich naturalny smak. Do kozaków (czerwonych) nie dodajemy mleka pod żadnym pozorem - po dodaniu potrafi dosłownie zgnić w ciągu kilkunastu minut (miałem taki przypadek). Jeżeli ktoś woli wariacje kulinarne, to do podgrzybków można dodać rozmarynu - wychodzą rewelacyjne - tylko co na to tradycja?!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 01 grudnia 2009 Miłe zaskoczenie smakiem i przepisem wszystkich kucharzy i smakoszy. Stary przepis i niewiele osób go pamięta.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 01 grudnia 2009 super muszę zrobić napewno pyszne pozdrawiam.........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdalenagocka 01 grudnia 2009 Wspaniały przepis!!!I uszka smażone bedą boskie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń