Do góry

Dania główne Przepis na:

smażony dorsz z cebulką i sosem pomidorowym

Dania główne

Autor: bellamozzarella

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 845

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 180

smażona rybka z sosem na bazie passaty,mascarpone i oliwy z oliwek,delikatna w smaku,podkręcona lekko podsmażoną cebulką...takie zimowe jeszcze danie...ale u progu wiosny...niebawem ;-)

Składniki

  • filety z dorsza 2,3 szt.
  • passata 300 ml
  • mascarpone
  • oliwa z oliwek
  • cebula 2 średnie
  • sól młynek
  • pieprz cytrynowy młynek
  • cytryna
  • mąka 2,3 łyżki
  • olej rzepakowy
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. filety płuczemy,osuszamy papierowym ręcznikiem,polewamy sokiem z połowy cytryny,oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę ( na czas przygotowania sosu - 10,15 min )
    cebulkę kroimy na połowy,nie szatkujemy,nie w piórka-tylko krótko pojedyncze warstwy przesmażamy na osobnej małej patelni-odstawiamy

  2. w średniej wielkości garnuszku podgrzewamy passaté,dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę mascarpone,doprawiamy solą i pieprzem,delikatnie mieszamy i rozprowadzamy na małym ogniu do konsystencji kremowego sosu

  3. dorsza panierujemy w mące i smażymy na oleju na osobnej patelni na piękny rumiano-złoty kolor ( przed panierowaniem kroimy rybę na dość małe kawałki )

  4. na przygotowany talerz wlewamy porcję sosu pomidorowego,na nim układamy kawałki dorsza,dodajemy cebulę,doprawiamy jeszcze w razie potrzeby solą i pieprzem i łyżką oliwy
    możemy podać w zestawie z puree i sałatką z kapusty pekińskiej

  5. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń