Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażony łosoś z pieczarkami

Przepis dnia 2008-05-06
Przekąski

Autor: maja30

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 4481

Dodano: 08.02.2008

Odsłon: 37923

Łosoś zawiera witaminę D która wpływa na:przemiany wapnia i fosforanów,właściwą mineralizację kości,oraz witaminę B12,która wpływa na tworzenie czerwonych komórek krwi,tworzenie materiału genetycznego oraz funkcjonowanie układu nerwowego.

Składniki

  • filet z łososia
  • sos z połowy cytryny
  • curry
  • sól
  • małe pieczarki, 20 dag
  • czosnek, 1 ząbek
  • oliwa z oliwek
  • pokrojona natka pietruszki, 1
  • białe wino, 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • cebula
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszaj sól z curry w proporcjach (1/3 curry, 2/3 soli). Do naczynia wsyp zmieszaną sól z curry, oraz sok z połowy cytryny. W takiej zawiesinie marynuj łososia przez 30 min. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i połóż łososia, Gdy zrobi się rumiany wrzuć na patelnię całe pieczarki posiekaną cebule i posiekany czosnek. Dolej białego wina, przypraw solą i pieprzem i zmniejsz ogień. Duś przez kolejnych kilka minut. Posyp grzyby świeżą posiekaną pietruszką. Można podawać dodatkowo z frytkami. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivona 23 kwietnia 2009 To nie jest ryba z patelni tylko z grilla,tak samo jak pomidorki .Poza tym łosoś powinien być marynowany w przyprawach razem z oliwą -dosłownie delikatnie posmarowany ze wszystkich stron i więcej tłuszczu nie potrzeba,jet to tłusta ryba sama w sobie.Dobrze byłoby gdyby filet posiadał skórę,wtedy ryba nie wysycha.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aisha 10 lutego 2008 nie powinno się smażyć na oliwie z oliwek bo nabiera właściwości predysponujących powstawaniu miażdżycy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń