Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowe ciasto.

Desery

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 348

Dodano: 02.01.2017

Odsłon: 7613

Pyszne ciasto rozpływające się w ustach.

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1 l śmietany 18%
  • 1 cukier wanilinowy
  • aromat pomarańczowy
  • mała puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać cukier, żółtka i wyrobić ciasto. Odkroić 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.

  2. Z białek ubić pianę na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy - ciągle ubijać. Następnie dodać śmietanę i ubijać delikatnie na małych obrotach, dodać budyń i ubijać. Na koniec dodać odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie, kilka kropel aromatu i delikatnie wymieszać łyżką.

  3. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach 1/4 zmrożonego ciasta. Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec ok 60 min. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń