Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 838
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 119
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9241
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 169
Polecam.
Odsłon: 838
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 119
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9241
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, nie przestając ubijać dodać miód. Do piany dodać obie mąki oraz przyprawę do piernika, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką.Ciasto.wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 40 minut Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia,i dopiero wówczas przekroić na dwa blaty.
Krem. Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę kremu przykryć drugim biszkoptem, który również posmarować pozostałym kremem, i udekorować np. pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.