Do góry

Desery Przepis na:

Snikers

Desery

Autor: anakola

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 373

Dodano: 01.01.2017

Odsłon: 10922

Jak dla mnie to niewątpliwie guru wśród ciast. Obłędnie smaczne i słodkie nie do przebicia przez inne słodkości. Ten przepis pochodzi ze Złotej Kolekcji Kasi z niewielką modyfikacją.

Składniki

  • ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • polewa orzechowa:
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • krem budyniowy:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • opcjonalnie pół kostki miękkiego masła
  • oraz puszka kajmaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Wykonanie:
    1.Mąkę przesiać przez sito razem z sodą na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać.
    2.Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
    3.Trzy identyczne formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem.
    4.Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec wszystkie na złoty kolor w 180°C.
    5.Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka wymieszać składniki po czym dodać je do powoli gotującego się mleka z cukrem. Mieszać energicznie by nie utworzyły się grudki. Ostudzić.
    6.Dla tych co wolą bardziej maślane kremy proponuję dodać masło, a krem będzie bardziej karpatkowy. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu.
    7.Na jeden upieczony blat ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować należy kajmak. Całość przykryć blatem z polewą orzechową.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń