Do góry

Desery Przepis na:

SOCZYSTA BABKA

Desery

Autor: Drakanka

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 41

Dodano: 08.05.2009

Odsłon: 24086

ta babke mozna robic w roznych wariantach smakowych - orzechowa, migdalowa lub kokosowa w zaleznosci co sie do niej wsypie. zawsze sie udaje i smakuje :) ze wzgl.na olej i smietane jest lekko wilgotna i nie wysycha nawet po paru dniach.

Składniki

  • kwasna smietana, 1 kubek = 250 g
  • maka, 1 szklanka
  • cukier krysztal, 1 szklanka
  • orzechy wloskie w proszku (lub migdaly lub kokosowe wiorki), 1 szklanka
  • olej, 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, 2 paczki
  • jajka (oddzielone), 3 szt.
  • proszek do pieczenia, 3/4 paczki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wszystkie skladniki - oprocz bialek ! - po kolei jak w podane wyzej dodawac i dokladnie ze soba polaczyc na jednolita mase. bialka ubic na sztywno i dodac do tej masy, lekko wymieszac.

  2. forme do babki (z dziura) wysmarowac dokladnie maslem i oproszyc maka. wlac ciasto i wstawic do piekarnika. piec w 170 st.C przez 40-45 min. (w zaleznosci od piekarnika - sprawdzac patyczkiem!). gotowa babke mozna polukrowac, polac czekolada lub posypac cukrem pudrem. smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 05 lutego 2012 Upiekłam dzis ale mi nie smakuje, wilgotna jak klucha, troche opadła, moze czegos dałam za mało albo odwrotnie.Ciężka dla zoładka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Drakanka 12 maja 2009 to jest mala paczka = 16 g. w tym przepisie nigdy nie mierzylam proszku na lyzeczki, bo nie musi byc dokladnie, czasem mi sie wsypie troche wiecej a czasem mniej i tez sie uda... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 12 maja 2009 a ile ma być proszku do pieczenia, podaj na łyżeczki bo paczki są różne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 08 maja 2009 przepis brzmi pysznie , ale o jaki duży kubek tej kwaśnej śmietany chodzi?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń