Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie

Dania główne

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 666

Dodano: 09.05.2012

Odsłon: 77817

Soczyste i aromatyczne skrzydełka z kurczaka o delikatnym, słodkawym posmaku. Idealne do piwa!

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skrzydełka myjemy i odcinamy najmniejszą część.

  2. Miód, musztardę, oliwę z oliwek, sos sojowy i zioła mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i nacieramy je dokładnie. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

  3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Między mięso układamy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i cebulkę. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni. Co 10 min polewamy wytopionym tłuszczem zmieszanym z resztką marynaty.

  4. Podajemy z pieczonym ziemniaczkami lub ryżem.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aga_aggi 02 stycznia 2013 W tej marynacie zrobiłam udka zamiast skrzydełek, bo akurat miałam je w domu - wyszły pyszne. Z całą pewnością będę częściej wykorzystywała ten przepis.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 09 maja 2012 W takiej marynacie piekę różne części drobiowe: pałki kurczaka, pierś i udziec indyka i tp.Marynata jest bardzo dobra, a mięso tak upieczone jest soczyste, aromatyczne i ma piękny, rumiany kolor od dodatku miodu. Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń