Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tego dania mamy dwa rozwiązania. Możemy uparować łososia otulonego ziołami i w tej formie go zostawić lub przełożyć na patelnię i dodatkowo go zapiec i jak tak właśnie poczyniłam.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 212
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 212
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
W parowniku ustawionym na 10 min w temperaturze 100 stopni parujemy filety otulone świeżym rozmarynem oraz gałązkami świeżego tymianku, rybę wcześniej doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy ziołami. Jeśli gotujemy rybę w parowniku , może być ona jeszcze zamrożona , jeśli chcemy by była już odmrożona , wyciągamy ją wieczorem dnia poprzedniego i przekładamy do lodówki. Rano jest gotowa. Po ok. 10 minutach wyjmujemy uparowaną rybkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię , (nie dodaję oliwy , ryba sama wytworzy tłuszcz na którym będzię się smażyć) . Następnie piękę rybę na patelni ok. 15 minut na dosyć dużym ogniu , pilnując by ładnie usmażyć ją z każdej strony. Filety mamy gotowe, a aromatyczny zapach jaki unosi się z upieczonej ryby nie pozwala nam długo czekać na jej konsumpcję. Na koniec kroimy cytrynę na dwie ćwiartki i wyciskamy po jednej na fileta. Rybkę możemy zjeść z pieczonymi ziemniakami lub puree .Jako dodatek świetnie sprawdza się sałatka z sosem winegret lub pieczona albo duszona marchewka. Smacznego :)