Do góry

Desery Przepis na:

Soczysty makowiec

Desery

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 766

Dodano: 08.03.2009

Odsłon: 29776

Bardzo smaczny, jego zaleta że jest wilgotny.

Składniki

  • CIASTO:
  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 10 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • Masa makowa:
  • 40 dkg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę
  • 40 dkg jabłek
  • 25 dkg cukru
  • 9 żółtek +(piana)
  • 7 łżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l)
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Ciasto wyrobić i rozłożyć na blaszce.

  2. Masa makowa: Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej tarce,dodać grysik, proszek i zapach.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Upiec. Polać ciasto polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

blanka313 02 marca 2012 witaj Gabi, mam pytanie odnośnie kaszy w tym makowcu - ma być 7 łyżeczek czy łyżek???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 16 grudnia 2011 shadok!! a glupota ciebie!!! po prostu ma prawo cie sie nie podobac przepis! ale bez nie grzecznych komentarzy!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Graga79 05 kwietnia 2010 makowiec upiekłam na minione już prawie Święta Wielkanocne i jest rewelacyjny,mniam :)))
a i dodałam suchą kaszke manne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gabi16 20 grudnia 2009 Ja kiedyś też piekłam ze suchą kaszą manną ,ale bardziej mi smakuje z gotowaną

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 17 listopada 2009 upiekłam makowca w ubiegły weekend, cała rodzinka się zajadała, po prostu rozpływał się w ustach :-) już wiem co zrobię na Święta :-), chociaż nie jest ekonomiczny (chociażby ze względu na ilośc jaj) gorąco polecam. Osobiście nie sparzyłam ani nie mieliłam maku, dodałam też suchą kaszkę manną bez gotowania na mleku, udał się rewelacyjnie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shadok72 05 kwietnia 2009 Przepis dobry ale ile tam konserwantow.....chemia goni chemie...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 30 marca 2009 Moze i super, ale nigdzie ani slowa o polewie, która mamy polac ciasto...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń