Do góry

Napoje Przepis na:

Sok i galaretka z pigwy

Napoje

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6197

Dodano: 29.10.2009

Odsłon: 25737

Pigwa jak już obrodzi , to obrodzi i cóż z tymi wszystkimi owocami począć, ano począć sok i galaretkę przykładowo

Składniki

  • pigwa
  • cukier
  • 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pigwę pozbawić pestek i pokroić na kawałki wielkości skówki od długopisa ( nie wiem skad akurat takie skojarzenie , ale wielkościowo się zgadza). Zważyć i rzełożyc do dużego gara . Zasypać cukrem w proporcji 1 kg pigwy - 1,2 kg cukru.

  2. Mieszać kilka razy dziennie , aż pigwa puści sok a cukier całkiem sie rozpuści- potrwa to ok 7 dni, w tym czasie przykrwać sok ściereczką , żeby muszki nie miały używania.

  3. Przez gazę zlać sok - można go zapesteryzować w słoikach ( krótka pasteryzacja, choć ja tego nie robie), a więc sok mamy gotowy.

  4. Pozostałe owoce zalać całkowicie wodą i gotować pzrez 3 dni po 30 minut, podczas ostatniego gotowania dosłodzić wdg uznania i dodać przyprawy - także wdg uznania. Ostudzoną mieszankę przetrzeć przez cedzak ( tak przez cedzak , nie przez sito) . Galaretkę przełożyć do słoi i zapasteryzować ( ok.10 min.)

  5. Spożywać ze smakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 29 października 2009 Dawno temu robiłam pigwę z cukrem i uzywałam jej zamiast cytryny ale jak widze mozna z niej robic i inne przetwory. ,lubie gałke muszkatolową i cynamon .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń