Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos custard

Dodatki

Autor: Olosz

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 11

Dodano: 17.12.2009

Odsłon: 1336

Pyszny sosik do ciast :)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cumier utrzyj z zółtkami na puszystą, jasnożółtą masę.

  2. Następnie połącz ją z mąką ziemniaczaną.

  3. Nie przerywając ucierania, wąskim strumieniem stopniowo wlewaj wrzące mleko do sosu tak, aby powoli się podgrzał.

  4. Powstałą masę przelej do teflonowego rondla i postaw na średnim ogniu.Podgrzewając, mieszaj delikatnie drewanianą łopatką (należy sięgać do dna rondla i mieszać przy ściankach, aż sos zgestnieje i będzie pokrywał wypukłą stronę łyżki, tworząc kremową wartswę).Nie dopuść, by się zagotował - temp. nie powinna przekraczać 75st.

  5. Gorący sos przecedź przez sito i połącz z ekstraktem waniliowym, rumem i masłem.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: custard

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JUTKA 19 grudnia 2009 Znam dobrze ten sos- jest to typowo angielski sos, który je się z ciastami. Można porównać go do waniliowego budyniu, tylko że ten jest rzadki. Ja znam trochę inny przepis może kiedyś zamieszczę :). Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 18 grudnia 2009 Serberko ma u siebie 2 przepisy z sosem custard - tartę i naleśniki :) nie jadłam tego sosu, ale patrząc na sposób przygotowania, z pewnością jest przepyszny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Olosz 18 grudnia 2009 Przecież napisałam, że to"pyszny sosik do ciast".Ja go dodaje do szarlotki,sernika i ciast biszkoptowych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 18 grudnia 2009 Gdybyś jeszcze napisała do czego ten sos można uzyć.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń